Jaarrede

Het nieuwe jeugdbondsjaar begint op 30 december, als het bestuur van 2014 wordt uitgeslagen en het nieuwe bestuur wordt ingeslagen. Traditiegetrouw begint de ceremonie met de jaarrede van de voorzitter van 2014. 

“De JNM is cultuur. Eigen gebruiken, gewoonten, normen en waarden en ideeën, en daarbinnen heb je weer kleine subculturen. De vogelwerkgroep bijvoorbeeld, die superstoer is en de vetste soorten binnentikt. Of de strandwerkgroep, die gek wordt van bijzondere fossielen en het liefst warme chocolademelk met slagroom drinkt.

Zelfs sommige zomerkampen die al jaren plaatsvinden hebben subculturen. Wie kent boer Wolters en zijn hond Luca van Heikamp nou niet? En de kampvuurplek waar de nacht nooit lijkt te eindigen maar waar toch de ochtend altijd te vroeg komt. Of zomerkamp Wieden-Weerribben, altijd op zoek naar die grote vuurvlinder en toch nog maar één keer gevonden, maar wel altijd de zilveren maan binnentikken! En de kano’s zijn ook een vast nummer, net als de gezelligheid trouwens!

Culturen binnen de JNM lijken zich voornamelijk te vormen door vriendengroepen die samen in werkgroepen actief zijn of samen kampen organiseren. Nou zijn we natuurlijk één vereniging en is iedereen altijd welkom. Inmiddels ben ik 24, en voor JNM-begrippen dus een echt oud wijf. Dit betekent dat ik over een jaartje geen JNM’er meer zal zijn, net als de rest van de 1990-generatie.

En lieve JNM’ers, natuurlijk haal ik er nog even alles uit wat erin zit. Maar het einde van mijn jeugdbondscarriere komt er toch echt aan, dat is echter niet erg, jullie redden je wel.

Ik zie jullie namelijk al langer. Sommigen van jullie ken ik sinds jullie elfde, het moment dat we voor het eerst samen op kamp gingen. Vanaf daar heb ik jullie zien groeien en gezien hoe jullie je ontwikkelen. Hoe jullie steeds meer eigen ideeën en opvattingen krijgen. Ik heb met jullie vele avonturen beleeft en gezien wat jullie allemaal kunnen. En wat zijn jullie getalenteerd! En de ideeën die jullie hebben zijn vernieuwend en spannend. Jullie maken onze identiteit veranderlijk en dat is het mooiste wat er is. Als jongerencultuur kunnen wij als groep meebewegen op de ontwikkelingen in de maatschappij. Ideeën en opvattingen kunnen en mogen veranderen, net als gebruiken.

Wees niet bang om te vernieuwen. De JNM zijn wij, hoe die ook veranderd. Dus wat als er nou oude gebruiken zijn die we niet meer zien zitten, dan kunnen we dat veranderen. Heb je als lid van de strandwerkgroep een hekel aan chocolademelk, neem dan lekker koffie of cola! Of laat die oude, vertrouwde kamplocaties voor wat het zijn en vertrek naar een plek waar geen JNM’er ooit eerder een kamp organiseerde. Of besluit als kook op kamp om biologische eieren en melk te kopen als jij dat belangrijk vindt.

Eigenzinnige, creatieve, vriendelijke, gekke en vrolijke JNM’ers, en vooral lieve aanstaande ouwe sokken. Ik heb het volste vertrouwen in de toekomst. De JNM is cultuur.”

Rebecca Wielink
Voorzitter JNM 2014