Help jij met losse waarnemingen mee aan de nieuwe Vogelatlas?

 

door Harvey van Diek en Jouke Altenburg

Jij weet wél een Ransuil in dat ene atlasblok te zitten!? Het zou jammer zijn dat jouw waarneming niet in de nieuwe Vogelatlas van Sovon komt. Met een nieuwe tool kun je nu zien welke soorten er nog verwacht worden in elk atlasblok: BOEST: Broedcodes Ophogen Extra Soorten Tellen. Als fanatieke jeugdbonder kun je dus gericht zoeken naar aanvullende soorten. In elke uithoek van het land en iedere soort telt!

Met het Atlasproject brengen Sovon-tellers in drie jaar tijd de actuele stand van de wintervogels en broedvogels in kaart. Van heel Nederland, dus iedere uithoek telt mee. Systematisch wordt elk atlasblok geteld. Deze tellingen worden aangevuld met andere bronnen, zoals losse waarnemingen. Op de nieuwe app en website van BOEST kun je zien welke broedvogelsoorten nog worden verwacht in elk willekeurig blok. 2015 is het laatste voorjaar dat meetelt…..

BOEST mee

Hoe goed een atlasblok ook geteld is, elke teller mist soorten. Daarom heeft Sovon BOEST bedacht:. Op vogelatlas.nl/atlas/boest kun je van elk atlasblok in Nederland zien welke soorten nog worden verwacht in een atlasblok. Deze soorten zijn dan in vier of meer van de omliggende blokken waargenomen of worden op basis van andere tellingen voorspeld. Je kunt deze lijst, compleet met kaart, per atlasblok van de site downloaden. Direct klaar voor gebruik in het veld. In het broedseizoen gaat het om territoriaal gedrag / broedparen van soorten.

Hogere broedcodes

Ook belangrijk is het vaststellen van een zo hoog mogelijke  broedzekerheid. Onder het lijstje met verwachte soorten staat op de BOEST-pagina een tweede categorie: waargenomen soorten die met een hogere broedzekerheid zouden kunnen worden vastgesteld. Een Kramsvogel met voer in de snavel is een ‘zeker’ broedgeval, in tegenstelling tot een eenmalig zingend exemplaar (‘mogelijk’ broedgeval).

De BOEST-pagina is een dynamische streeplijst-op-maat. Heb je een soort gemeld en is de waarneming door de teller van het atlasblok geaccepteerd, dan verdwijnt hij uit de lijst.

Belangrijk! De verwachte soortenlijst houdt geen rekening met de vraag of er geschikt habitat voor de verwachte soorten aanwezig is. Wanneer een atlasblok qua habitat sterk afwijkt van de buurblokken kan het systeem dus  minder waarschijnlijke soorten presenteren.

Invoeren van gegevens

Voor het invoeren van de BOEST-waarnemingen kan een niet-atlasteller kiezen uit drie opties:

  • nl of Telmee.nl.
  • Webobs, Obsmapp e.d.
  • nl

App

De BOEST-informatie is ook beschikbaar in de Natuurontdekker app (alleen voor Android). De app kan worden gedownload van de Google Playstore. Dan kun je de soortenlijst van dat blok in het veld bekijken en direct de waarnemingen doorgeven, wanneer je een internetabonnement of wifi-verbinding hebt. Je moet éénmalig eerst een account aanmaken op Natuurontdekker.nl. Dat kan met je Sovon waarnemerscode.

Wil jij bijdragen aan de vogelatlas? Ga dan ook mee naar het vogelonderzoekkamp op 3 april !