FAQ

Hoe geef ik me op voor een kamp of excursie?

Als je op een activiteit klikt, vind je wat informatie over het kamp en een formulier, waarmee je je op kunt geven. Wil je meer informatie, dan kan je altijd contact opnemen met de Technisch Leider van het kamp.

Moet ik lid worden om mee te gaan?

Om op meerdere kampen mee te gaan moet je lid zijn van de JNM. Hier vind je de verschillende mogelijkheden voor een lidmaatschap. Om mee te gaan op je eerste weekendkamp hoeft je nog geen lid te zijn. Zo kun je vrijblijvend een keer de sfeer proeven op weekendkamp. Dit geld echter niet voor zomerkampen, hiervoor moet je wel lid zijn. Je kunt je dus 1 keer als niet-lid opgeven voor een weekendkamp, vink dan aan dat je geen lid bent. In de mail die je dan krijgt word je nog een keer herinnerd om wel lid te worden. Voor excursies geldt dat je geen lid hoeft te zijn.

Wanneer ontvang ik informatie over een kamp?

Als je je hebt opgegeven voor een kamp, ontvang je minimaal een week voor aanvang het convo. Dit is een informatieboekje met daarin contactgegevens, de locatie, de activiteiten globaal uitgelegd en een paklijst. Om papier te besparen krijg je deze altijd per mail. Heb je al vragen voordat je je opgeeft of kan je niet wachten op het convo? Stuur dan vooral een email naar de organisator van het kamp. Voor algemene informatie over de JNM kan je altijd mailen naar db@jnm.nl.

Wie organiseert de kampen?

De organisatie van JNM-kampen gebeurt op vrijwillige basis door jongeren t/m 25 jaar en ook op het kamp zul je geen oudere mensen aantreffen. Het kamp wordt georganiseerd en geleid door de KampCommissie (KC), die zelf ook kampgeld betaalt.

Het KC bestaat uit een Technisch leider (TL), die de belangrijkste organisator is, overzicht houdt over het kamp en de contactpersoon is voor het kamp. De penningmeester (ping) van het kamp zorgt voor de geldstromen binnen het kamp. Meestal zul je hem of haar aan het begin van het kamp contant betalen. De Biologisch leider (BL) zorgt voor het biologisch programma op kamp – zoals het bedenken van onderzoekjes en het regelen van vergunningen – en regelt elke dag de excursies. De kookcoördinator (kook) zorgt dat iedereen elke dag een lekkere maaltijd krijgt. De Kook regelt dit, maar kookt niet elke dag zelf, en hulp wordt van alle deelnemers verwacht. De corvee-coördinator (corvee-co) zorgt er voor dat het kampterrein netjes blijft en dat de corveetaken goed uitgevoerd worden. Tenslotte is er op kamp een vertrouwenspersoon aanwezig, waar deelnemers mee kunnen praten als er iets is.

Wat moet ik meenemen op kamp?

In het convo staat een precieze lijst van dingen die je nodig hebt. In de zomer wordt meestal gekampeerd en heb je een tent nodig. Soms kan er ook gekeken worden naar een tentmaatje als je zelf geen tent hebt. Bijna altijd zal je een fiets nodig hebben op kamp. Deze kun je voor €7,50,- in de trein meenemen (enkele reis in de dal-uren) of huren bij een fietsenwinkel. Een OV-fietsabonnement kan handig zijn als je vaak op (weekend)kamp gaat, hiermee kun je maximaal 3 aaneengesloten dagen voordelig een fiets huren. Op kamp neem je ook altijd een beerput mee. Dit is een boekje of schrift waarin andere kampdeelnemers een leuk stukje voor jou kunnen schrijven, zodat je dit later terug kan lezen. Verder is vaak nodig om mee te nemen:

  • Goede schoenen (Wandel/Bergschoenen)
  • Regenkleding
  • Waterfles (bij warm weer ten minste 1,5L)
  • Bord/mestin, beker, bestek
  • Toiletspullen en handdoek
  • Slaapzak, slaapmatje
  • Tent
  • Beerput (Dit is een boekje/schrift waarin mensen na het kamp voor jou een stukje kunnen schrijven)

Ook leuk of handig:

  • Verrekijker
  • Fototoestel
  • Zaklamp/ hoofdlamp
  • Zwemspullen
  • Vlindernet
  • Insectenpotje
  • Spelletjes voor op de camping
  • Zonnebrandcrème
  • Anti-muggenspul
Hoe is de reis naar een kamp geregeld?

Voor kampen in Nederland moet je meestal zelf de reis organiseren. Vaak kun je informatie over de reis in het convo vinden; welk station is dichtbij en hoe kom je op het kamp. Als het kamp op een waddeneiland plaats vindt, wordt meestal bij de boot verzameld. Op buitenlandkampen wordt de reis vanuit Nederland geregeld.

Wat is het programma van een kamp?

Meestal begint een kamp aan het eind van de eerste middag. Je eet met het kamp avondeten en er wordt een voorstelronde of een leuk kennismakingsspel gedaan. Overdag ga je op excursie, lopend of met de fiets naar een leuk natuurgebied. Soms hebben de excursies een thema of doel, bijvoorbeeld insecten, vogels, een specifieke soort of natuurgebied, of gewoon lekker wandelen of zwemmen. ’s Avonds is er elke dag tijd om zelf wat leuks te doen, te kletsen, er worden avondspellen georganiseerd of er is een biologische activiteit zoals nachtsnorkelen, nachtvlinderen of vleermuizen luisteren.

Hoe is het eten op kamp geregeld?

Elke dag is er een kookexcursie, die eerder terug gaat om te koken. Ook als deelnemer kun je dus soms meehelpen om een lekkere maaltijd te bereiden. Er wordt altijd vegetarisch gegeten. Als je allergieën hebt, is het belangrijk dat je deze van tevoren bij de kampleiding meldt, vooraf en het liefst per email.

Wat zijn de kosten van kampen?

Kampen van de JNM zijn zo goedkoop mogelijk. Meestal kosten JNM-kampen daardoor rond de €10,- per nacht. De kampcommissie krijgt niet betaald en moet zelf gewoon kampgeld betalen. Zij zijn dus vrijwilligers.

Wanneer moet ik een kamp betalen?

De betaling wordt in het algemeen aan het begin van het kamp contant bij de ping van het kamp voldaan. Soms wordt er vantevoren een betaalverzoek gestuurd, dan is de keuze aan de deelnemers of zij contant willen betalen of het bedrag over willen maken. Bij grotere kampen moet het geld soms van tevoren overgemaakt worden naar de penningmeester van het kamp, dit wordt altijd naar de deelnemers gecommuniceerd per email of via het convo.

Kan ik me afmelden voor een kamp?

Heb je je aangemeld voor een kamp, maar kan je toch niet komen? Meld je dan minimaal 48 uur voor het kamp af bij de TL. Doe je dit niet, dan moet je als het kamp verlies draait toch de kampprijs of een deel daarvan betalen.

Heb ik een reisverzekering nodig op kamp?

Ga je vaak op kamp? Dan is het altijd verstandig om een passende reisverzekering te nemen, vooral op buitenlandkamp. De JNM is namelijk niet verzekerd voor verlies of diefstal van persoonlijk eigendom of voor persoonlijk letsel aan jezelf of aan ander deelnemers. Wat er precies gedekt moet zijn hangt af van je persoonlijke voorkeur. Wij raden in ieder geval aan om je medische kosten en repatriëring verzekerd te hebben. Je zorgverzekeraar dekt deze kosten (in het buitenland) lang niet altijd.

Hoe maak ik een account aan?

Als je lid wordt krijg je vanzelf een mailtje waarin staat hoe je je account moet activeren. Je krijgt een eigen @jnm google account, je hebt dan dus ook je eigen inbox. Alle jnm mailtjes gaan ook naar dat email adres toe, dus check regelmatig je nieuwe jnm inbox of koppel je inbox aan je gewone mail. Met dit account kun je inloggen op de site en dan naar de ledenpagina waar informatie staat. ook kun je zelf activiteiten aanmaken en beheren. Voor vragen kun je altijd mailen naar internetredactie@jnm.nl.

Hoe maak ik een activiteit aan?

Ga naar “activiteit aanmaken”. Hierna kun je alle velden invullen. Alles moet ingevuld worden, en let op dat de start- en einddata goed zijn! Bij de prijs van het kamp kan je alleen cijfers invullen en geen tekst. Als je de kampprijs nog niet zeker is, kan je dit in het tekst gedeelte schrijven. Verder kun je in de “omschrijving” een pakkende zin van max. 10 woorden zetten. Deze zin zie je als eerst bij de activiteit op de homepage van de website. In de “details” kun je een uitgebreide beschrijving van het kamp zetten. Denk hierbij aan de verwachte planning van het kamp en een idee van spullen die deelnemers mee moeten nemen. Zorg dat je alles in één keer goed invult! Als je later iets aanpast kun je een error krijgen die de internetredactie voor je kan oplossen, maar hier moet je dan wel op wachten.