Veelgestelde vragen

Kampen en excursies

Hoe geef ik me op voor een (zomer)kamp of excursie?

Als je op een activiteit klikt, vind je wat informatie over het kamp en een formulier, waarmee je je op kunt geven. Wil je meer informatie, dan staat er meestal een telefoonnummer of kun je een mail sturen door op de namen van de contactpersonen van het kamp te klikken.

Moet ik lid worden om mee te gaan?

Excursies zijn gratis en je kunt meestal wel een keertje mee zonder lid te zijn. Om op kamp mee te gaan moet je lid zijn van de JNM. Je kunt apart lid worden op de site, maar je kunt ook bij je opgave voor een (zomer)kamp aangeven nog geen lid te zijn, dan gebeurt dit automatisch . Je krijgt dan ook een welkomstpakket toegestuurd.

Wanneer ontvang ik informatie over een (zomer)kamp?

Als je je hebt opgegeven voor een kamp, ontvang je op tijd het convo, een klein boekje met informatie over het zomerkamp. Bij kleinere kampen door het jaar heen krijg je deze vaak per mail, voor zomerkampen en grotere kampen meestal in papiervorm. Daarnaast kun je voor algemene informatie over de JNM altijd mailen naar informatie (@) jnm.nl en is er voor elk kamp een contactformulier om contact op te nemen met de organisator.

Wie organiseert de (zomer)kampen?

De organisatie van JNM-kampen gebeurt op vrijwillige basis door jongeren t/m 25 jaar en ook op het kamp zul je geen oudere mensen aantreffen. Het kamp wordt georganiseerd en geleid door de KampCommissie (KC), die zelf ook kampgeld betaalt.

Het KC bestaat uit een Technisch leider (TL), die de belangrijkste organisator is, overzicht houdt over het kamp en de contactpersoon is voor het kamp. De penningmeester (ping) van het kamp zorgt voor de geldstromen binnen het kamp. Meestal zul je hem of haar aan het begin van het kamp contant betalen. De Biologisch leider (BL) zorgt voor het biologisch programma op kamp – zoals het bedenken van onderzoekjes en het regelen van vergunningen – en regelt elke dag de excursies. De kookcoördinator (kook) zorgt dat iedereen elke dag een lekkere maaltijd heeft. De Kook regelt dit, maar kookt niet elke dag zelf, en hulp wordt van alle deelnemers verwacht. De corvee-coördinator (corvee-co) zorgt er voor dat het kampterrein netjes blijft en dat de corveetaken goed uitgevoerd worden. Tenslotte is er op kamp een vertrouwenspersoon aanwezig, waar deelnemers mee kunnen praten als er iets is.

Wat moet ik meenemen op (zomer)kamp?

In het convo staat een precieze lijst van dingen die je nodig hebt. In de zomer wordt meestal gekampeerd en heb je een tent nodig. Soms kan er ook gekeken worden naar een tentmaatje als je zelf geen tent hebt. Bijna altijd zal je een fiets nodig hebben op kamp. Deze kun je voor 6 euro in de trein meenemen of huren bij een fietsenwinkel. Een OV-fietsabonnement kan handig zijn als je vaak op (weekend)kamp gaat, hiermee kun je maximaal 3 aaneengesloten dagen voordelig een fiets huren. Op kamp neem je ook altijd een beerput mee. Dit is een boekje of schrift waarin andere kampdeelnemers een leuk stukje voor jou kunnen schrijven, zodat je dit later terug kan lezen. Verder is vaak nodig om mee te nemen:

 • –         Goede schoenen (Wandel/Bergschoenen)
 • –         Regenkleding
 • –         Waterfles (bij warm weer ten minste 1,5L)
 • –         Bord/mestin, beker, bestek
 • –         Toiletspullen en handdoek
 • –         Slaapzak, slaapmatje
 • –         Tent

Ook leuk of handig:

 • –         Verrekijker
 • –         Fototoestel
 • –         Zaklamp/ hoofdlamp
 • –         Zwemspullen
 • –         Vlindernet
 • –         Insectenpotje
 • –         Spelletjes voor op de camping
 • –         Zonnebrandcrème
 • –         Anti-muggenspul

Hoe is de reis van een (zomer)kamp geregeld?

Voor kampen in Nederland moet je meestal zelf de reis organiseren. Vaak kun je informatie over de reis in het convo vinden; welk station is dichtbij en hoe kom je op het kamp. Vervoer met de boot naar een waddeneiland wordt meestal door het kamp geregeld. Ook bij buitenlandkampen wordt de reis vanuit Nederland bijna altijd geregeld.

Wat is het programma van een (zomer)kamp?

Meestal begint een kamp aan het eind van de middag. Je eet met het kamp avondeten en er wordt een voorstelronde of een leuk kennismakingsspel gedaan. Overdag ga je op excursie, lopend of met de fiets naar een leuk natuurgebied. Soms hebben de excursies een thema of doel, bijvoorbeeld insecten, vogels, een specifieke soort of natuurgebied, of gewoon lekker luieren in de zon op het strand. ’s Avonds is er elke dag tijd om zelf wat leuks te doen, te kletsen, er worden avondspellen georganiseerd of er is een biologische activiteit zoals nachtsnorkelen, nachtvlinderen of vleermuizen luisteren.

Hoe is het eten op (zomer)kamp geregeld?

Elke dag is er een kookexcursie, die eerder terug gaat om te koken. Ook als deelnemer kun je dus soms meehelpen om een lekkere maaltijd te bereiden. Er wordt altijd vegetarisch gegeten. Als je allergieën hebt, is het belangrijk dat je deze van tevoren bij de kampleiding meldt.

Wat zijn de kosten van (zomer)kampen?

Kampen van de JNM zijn zo goedkoop mogelijk. De kampcommissie krijgt niet betaald en moet zelf gewoon kampgeld betalen. Zij zijn dus vrijwilligers. Meestal kosten JNM-kampen daardoor rond de 10 euro per nacht.

Wanneer moet ik een (zomer)kamp betalen?

De betaling wordt in het algemeen aan het begin van het kamp contant bij de ping van het kamp voldaan. Bij grotere kampen moet het geld soms van te voren overgemaakt worden naar de penningmeester van het kamp.

Kan ik me afmelden voor een (zomer)kamp?

Heb je je aangemeld voor een kamp, maar kan je toch niet komen? Meld je dan minimaal 48 uur voor het kamp af bij de TL. Doe je dit niet, dan moet je als het kamp verlies draait toch de kampprijs of een deel daarvan betalen.

Heb ik een reisverzekering nodig op (zomer)kamp?

Ga je vaak op kamp? Dan is het altijd verstandig om een doorlopende reisverzekering te nemen, vooral op buitenlandkamp. De JNM is namelijk niet verzekerd voor verlies van persoonlijk eigendom of voor persoonlijk letsel. Wat er precies gedekt moet zijn hangt af van je persoonlijke voorkeur. Wij raden in ieder geval aan om je medische kosten en repatriëring verzekerd te hebben. Je zorgverzekeraar dekt deze kosten (in het buitenland) lang niet altijd.

Website

Hoe maak ik een account aan?

Als je lid bent van onze vereniging dan kun je een account aanmaken, zodat je bijvoorbeeld activiteiten kunt aanmaken en het forum kunt bezoeken. Ga naar “login” en klik op het linkje  “registeren”.  Hierna moet de internetredactie je account goedkeuren, dit wordt zo snel mogelijk gedaan, maar kan even duren.

Hoe maak ik een activiteit aan?

Klik op het “huisje” in de linkerbovenhoek en ga naar het dashboard, en klik op “activiteiten” –> “toevoegen”. Vul de informatie in (ook het max. aantal deelnemers onder “rsvp”) en klik op “bevestig”.

Hoe werkt de nieuwsbrief?

Wil op de hoogte gehouden worden van verhuizingen, nieuwsbrieven krijgen van het Dagelijks Bestuur en meer belangrijke zaken, meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.

Zo werkt het:
1. Login
2. Ga naar je profiel (rechtsboven op de site,  klik op “Mijn profiel wijzigen”)
3. Scroll naar beneden.
4. Selecteer : Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen

Wil je zelf een nieuwsbrief sturen: ga dan naar “nieuwsbrieven”  boven in de zwarte balk en dan “nieuwe toevoegen”.  Schrijf je bericht en mail de internet-redactie dat er een mail klaarstaat. Na goedkeuring door de internet-redactie wordt de mail verstuurd.