De JNM – Jongeren in de Natuur is een vereniging voor en door jongeren van 12 tot 25 jaar die zich tot doel stelt om kennis en enthousiasme voor natuur en biodiversiteit te promoten onder jongeren. Hiertoe organiseren de leden van de JNM kampen en excursies, waar andere leden aan deel kunnen nemen. Deze kampen zijn altijd zo goedkoop mogelijk, we hebben namelijk geen winstoogmerk. Het organiseren van activiteiten en het besturen van de vereniging wordt volledig gedaan door de leden zelf. Jonge leden zijn betrokken bij de organisatie, waardoor leden al snel bestuurlijke ervaring opdoen en de bond een brede organisatiestructuur heeft.

Activiteiten

De JNM – Jongeren in de Natuur (JNM in het kort) draait om kampen en excursies. De leukste manier om aan natuurstudie te doen is namelijk om gewoon de natuur in te gaan! Activiteiten zijn er het hele jaar door. In de weekenden zijn er excursies en kleine kampjes, in de schoolvakanties langere kampen. De hoogtepunten van de JNM zijn echter de zomerkampen, die vaak een week duren.

Kennis van de natuur is geen voorwaarde, iedereen is bij ons welkom! Leden die al wat langer op kamp gaan kunnen je van alles en nog wat leren en zo ontdek je vanzelf wat je leuk vindt. Misschien ga je in de toekomst zelf een excursie leiden of wie weet zelfs een kamp organiseren!

Vaak zijn kampen gericht op een bepaalde soortgroep, zo heb je vogelkampen die naar de waddeneilanden gaan, insectenkampen die de beesten in het zuiden van het land opzoeken en ga je op zoogdierenkamp om ’s nachts de Boommarter te zoeken.

Werkgroepen

Vogels kijken, vlinders vangen, vleermuizen zien vliegen, schelpen zoeken, zeldzame planten determineren… Waar je interesse ook ligt, er is altijd wel een activiteit en vaak zelfs een werkgroep voor. Werkgroepen binnen de JNM richten zich op jouw specifieke interessegebied, zoals vogels, insecten, zoogdieren en zelfs wolken. Op werkgroepkampen of -excursies wordt aan zo’n specifieke groep extra aandacht besteed. Ben je alleen maar graag buiten? Ook dan vind je in de JNM je draai!

Afdelingen

De JNM is niet alleen landelijk actief; ook bij jou in de buurt worden er regelmatig kampen of excursies georganiseerd. Dat wordt gedaan door afdelingen, die zijn opgericht in plaatsen waar veel leden bij elkaar in de buurt wonen. Afdelingen organiseren vooral ééndaagse, gratis excursies in de weekenden, in natuurgebieden die in de buurt van die afdeling liggen.

Voor een indruk van de JNM, zie dit filmpje, gemaakt door Emil Kuijs.